Építkezők figyelmébe!

Tetőfelújítások tapasztalatai a Lindab termékek vásárlói körében

Renoválásokhoz, új építésekhez egyre többen választják a Lindab tetőfedő lemezeit

A csapadékos időjárás beköszöntével gyakran szembesülnek az épület tulajdonosok vizesedés okozta károkkal, amelyet sok esetben a tető rossz műszaki állapota okoz. Ilyen esetekben a részmegoldások sokszor már nem segítenek és komplett tetőfelújításra van szükség. Egyre népszerűbb az a tartós tetőfedési megoldás, amit a Lindab cserepeslemezei, illetve síklemezei biztosítanak. Olyan vásárlókat kérdeztünk a Lindab termékekkel kapcsolatos tapasztalataikról, akik a fémfedés mellett döntöttek. A legtöbben a Lindab által kínált cserepeslemezeket, azaz az LPA-t vagy annak új, gazdaságos változatát az LPA-L-t választották. Ezekről azt érdemes tudni, hogy tűzihorganyzott, svédacél alapanyagból készült lemezek, amelyek rozsdaállóságát többrétegű speciális színbevonat biztosítja évtizedekre. A kis önsúly - az LPA-L esetében 4,5kg/m2 - nagy szilárdsággal, stabilitással, ugyanakkor könnyű megmunkálhatósággal párosul. Mivel a 0,5mm-es anyagvastagságú lemez acélminősége a kiválónak minősülő S250 osztályba tartozik, a szélesőséges időjárási viszonyokkal szembeni ellenállása kiemelkedően jó. Köszönhető ez az illesztéseknél használt, speciális, a víz átjutását megakadályozó és a csapadék elvezetéséről gondoskodó "vízfalc" kiképzésnek. Ez a megoldás maximálisan megvédi az épületet a beázástól.
Az LPA-L kifejlesztésének legfontosabb eredménye, hogy a módosított profilkialakításnak köszönhetően 10 százalékkal nagyobb nettó fedésszélességet biztosít. Míg az LPA esetében ez az érték 1000mm, az LPA-L-nél 1100mm. A számok világosan megmutatják, hogy ugyanazon felület lefedése kevesebb LPA-L beépítésével válik lehetővé, tehát csökken a szerelési idő és ennek függvényében a költség is.

Palatetők felújítása gyorsan és gazdaságosan

Ez utóbbi motívum különösen fontos volt Mészáros Vilmosnak, aki Péren lakik egy 1977-ben épület családi házban. A tél végén ugyanis azt tapasztalta, hogy hiába próbálják magasnyomású mosással megtisztítani az elöregedett palát, az továbbra is erősen mohásodik. Ennek követketében a tetőn megáll a víz, emiatt már nedvesedni kezdett a fából készült tartószerkezet is. "Mivel az azbeszttartalma okán veszélyes anyagnak minősülő pala elbontása és speciális módon történő elszállíttatása többe került volna, mint egy új tető, ezért valami könnyű anyagot kellett választanom. Olyat, amivel a ráfedés megoldható. A faluban több helyen is láttam mára a házakon a Lindab féle cserepeslemezeket. Műszaki ember lévén, természetesen körülnéztem az interneten, hogy milyen termékek érhetőek el a piacon. Végül a Lindab győri kereskedésében, a Tetőcentrumban néztem meg a kínálatot, és az LPA-L Classic mellett döntöttem. A bordó szín jól megy a házunk fehér homlokzatához, másrészt kinézetében igen hasonlít a hagyományos cserép formájára, mintázatára. Persze a Lindab mellett szólt az is, hogy négy-öt színárnyalatra jelentős kedvezményeket adtak. Én pl. - ha jól emlékszem - majd 300 forinttal olcsóbban kaptam négyzetméterét. Ráadásul az is fontos szempont volt, hogy a Lindab által kiküldött szakember ingyenesen készített egy nagyon pontos felmérést az anyagszükségletről. Ez azért is praktikus, mert nincs káló, de az se történhet meg, hogy esetleg elfogy az anyag, áll a munka. Szóval ennek alapján történt a szállítás is. Nem is akárhogyan! Az összes tétel, darabra pontosan meg volt jelölve, és ezek szerint történt a sorba rendezés is. A Lindab által ajánlott kivitelező a hosszú lemezzel kezdte, utána sorra megvolt, hogy hányas lemez következik. Így optimalizálni lehetett a munkafolyamatot.

A palától pár centiméterre, hogy a szellőzés is biztosítva legyen, alakították ki az új lécezetet. Erre került a vízzáró tetőfólia, arra pedig maga az LPA-L. Négy nap alatt elkészültek, pedig 196 négyzetméternyi felületet kellett lefedni. Ráadásul a tetőben van egy lépcsős kialakítás is, aminek a burkolása nagyobb körütekintést igényelt. Összességében nagyon elégedett vagyoka munkával. Gyorsan ment, precízen dolgoztak, látszott, hogy jól ismerik az anyagot, az építkezés nem járt felfordulással. Bevallom, sokkal nyugodtabban vágtam neki az idei nyárnak, mert tudtam, hogy itt már nem lesz baj. Egyesek kérdezték, hogy nem félek-e fémet rakni a tetőre, nem tartok-e a rozsdásodástól. De az az igazság, hogy - mint említettem - értek valamit ezekhez a dolgokhoz, és a leírásban egyértelműen szerepel, hogy tűzihorganyzott acél anyagról van szó, amire még speciális eljárással további tartós bevonat kerül. Biztos vagyok benne, hogy még a 15 évre adott Lindab garancia leteltével sem kell majd reklamálni."

Tetőfelújítás - hasznos Lindab tippek!

Aki hosszú távra gondolkodik, sok bosszúságtól, és sok kiadástól kímélheti meg magát, és akár évtizedekre biztos tetőt tudhat a feje felett!

A viharok, az időjárás és a természetes öregedés okozta károk miatt fontosak az otthonainkon az állagmegóvó, karbantartó, ellenőrző tetőmunkálatok. A viharok, jégesők leginkább épületeink tetőburkolatát, esetleg tetőszerkezetét viselik meg, ezért is kiemelten fontos, hogy felmérjük pontosan a szükséges lépéseket.

Miért fontos folyamatosan nyomon követni a tető állapotát?

A tetőszerkezet a komplex rendszert jelentő épületben az egyik stratégiai fontosságú alrendszer. Nem hiába hangsúlyozza a nyelv is: van tető a fejünk felett. Jórészt ez az elem védi meg a házat a külső mechanikai hatásoktól, illetve szigeteli el a belső teret a külvilágtól. Mivel a tető állandó harcban áll az időjárással, ezért az épület legérzékenyebb, legsebezhetőbb része: karbantartása tehát az egész ház szempontjából nagyon fontos. Sérülései nyomán ugyanis maradandó károkat szenvedhet maga a tartó falazat, de akár a lakótér is. Gondoljunk csak a legkézenfekvőbb példára, a vizesedéstől bekövetkező penészesedésre.

Hogyan kezdjünk a tetőrenováláshoz?

Mivel a tetőszerkezet az egész házstruktúra egyik legfontosabb része, amely szoros összefüggésben van az egyéb elemekkel, felújítása komoly statikai, műszaki, biztonsági és nem utolsó sorban esztétikai kérdéseket vet fel. Ráadásul megépítésének minősége nem csupán a tulajdonsora van bízva, hiszen számos törvényi előírásnak, szabályozásnak kell megfelelni. Éppen ezért legjobb, ha olyan szakemberhez fordulunk, aki rendszerszemléletben gondolkodik, tisztában van a technológiai lehetőségekkel és szabályokkal. Mivel Magyarországon egyre többen kezdik megismerni az acéllemezes tetőfedésnek a biztonságosságában, a tartósságában, a rugalmasságában és gazdaságosságában rejlő előnyeit, érdemes pl. a Lindab szerződött szakembereihez fordulni.

Milyen tetőfedést válasszunk? – többször felmerül a kérdés.

Ha klasszikus, ill. mediterrán jellegű stílusra vágyunk, a hagyományos cseréptetők látszatát keltő, ám annál sokkal tartósabb, mégis könnyebb-könnyedebb, kiváló minőségű acélból készülő Lindab Topline cserepeslemezek között megtaláljuk a kívánt formát és típust. Átgondolt rögzítés-technikájának köszönhetően akár meglévő régi (síkpala, hullámpala) tetőnkre is ráépíthetjük, így könnyen, gazdaságosan újíthatjuk fel a tetőt anélkül, hogy meg kellene azt bontanunk.
Ha modern, „minimalista”, letisztult és igazán elegáns tetőt szeretnénk – a Lindab PLX vagy SRP tetőhéjazat a megoldás.

Aki hosszú távra gondolkodik, sok bosszúságtól, és sok kiadástól kímélheti meg magát, és akár évtizedekre biztos tetőt tudhat a feje felett!

Célszerű tetőfedés esetén nemcsak a fő termékre, a tetőfedés anyagára gondolnunk, hanem komplexen a kiegészítőket is számításba kell venni, mint pl.: a szellőzők, fóliák, tömítők, rögzítők és tetőbiztonság. Mindezek biztosítják a tökéletes vízzáróságot, a szükséges teherbírást, a megfelelő szellőzést, vagyis az ideális komfortérzet, és a műszaki biztonság kialakítását. Ilyenkor a legcélszerűbb egy gyártó rendszerében gondolkodni, hiszen egy komplex struktúra tartósabban működik, jobb az elemek kompatibilitása, illeszthetősége.

Mennyire terheli meg egy család vagy vállalkozó költségvetését a tetőfelújítás?

A tetőfelújítás költségei természetesen az igényektől függően teljes mértékben egyediek. Az acéllemezes rekonstrukció mellet szól azonban a magas előregyártottsági foknak köszönhető szárazszereléses technológiából fakadó gyorsaság. A kevesebb hulladék. Az anyag kis önsúlya miatt nincs szükség a szerkezetek igen költséges statikai megerősítésére. A palatetők esetében pedig nem kell költeni a veszélyes hulladéknak minősülő anyag elbontására és elszállítására. Mindezeket összevetve az acéllemezes tetőfelújítási megoldások általában tartósabb és gazdaságosabb megoldást nyújtanak.

Tetőburkolás
Rainline ereszek

A Lindab
világszerte

Online is
elérhető

Az újítás alapja
a fejlesztés

Partner
a fejlődésben

Ajánlatot kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF-et.

Képviselőink elérhetősége

Ajánlatot
kérek

Az ajánlat kérés elküldésével elfogadom az ÁSZF -et.

+

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Részletek
Elfogadom Elutasítom